In samenwerking met Movies that Matter brengen we festivalfilms naar Eindhoven, speciaal voor vertoningen voor het voortgezet onderwijs. Bij iedere film presenteren we een bijzonder programma, waarbij we leerlingen uitnodigen actief mee te discussiëren en een mening te vormen over de thema’s in de film.
Het Movies that Matter festivalprogramma bestaat uit de volgende films:
- What Will People Say
De zestienjarige Nisha is net als de rest van haar Noorse leeftijdsgenoten. Ze gaat naar feestjes, hangt rond met vrienden en heeft haar oog laten vallen op een leuke jongen. Er is één verschil: Nisha moet alles stiekem doen omdat ze volgens Pakistaanse tradities wordt opgevoed. En dat gaat niet lang goed. Na een onschuldig lijkende zoen belandt de tiener in een draaikolk van woede en schaamte die haar steeds verder wegzuigt van haar normale leven. Voor haar familie is ze een lopend schandaal dat geneutraliseerd moet worden. Goedschiks of kwaadschiks.
Met verdiepingsprogramma:
Om de impact van het programma te vergroten en leerlingen nog beter voor te bereiden op hun filmbezoek is er een lesbrief beschikbaar, die voorafgaand aan het filmbezoek kan worden gebruikt. Tijdens een interactieve inleiding van de film gaat een moderator met studenten in gesprek over zelfbeschikking middels stellingen. In hoeverre bepalen studenten zelf hoe ze hun leven leiden? En heeft hun opvoeding invloed op de beslissingen die ze maken? In een tussengesprek gaat de moderator verder in gesprek met jonge gastsprekers en de studenten, dit keer aan de hand van de gebeurtenissen in de film.
- Un Sac de Billes
In de spannende speelfilm Un Sac de Billes volgen we de elfjarige Joseph uit Parijs. Hij leidt een gelukkig leven en heeft een goede band met zijn ouders en grote broers. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en is Joseph genoodzaakt te vluchten, omdat het voor hem als Joodse jongen niet meer veilig is. Samen met zijn oudere broer verlaat hij zijn thuisstad en de rest van het gezin, in de hoop een veiliger deel van Frankrijk te bereiken. Deze bijzondere avonturenfilm over de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken voor scholieren uit de onderbouw.
Met verdiepingsprogramma:
Om de impact van onze programma's te vergroten en leerlingen nog beter voor te bereiden op hun filmbezoek is er een online leerpad gemaakt. Een bijzonder onderdeel hiervan is de samenwerking met Herman Polak, die zelf de oorlog heeft overleefd. De leerlingen kijken een korte film waarin hij vertelt hoe hij tijdens de oorlog, als klein jongetje, moest onderduiken op 18 verschillende adressen vanwege zijn Joodse afkomst.
- Love, Simon
Iedereen verdient ware liefde. Maar voor de zeventienjarige Simon Spier is het net iets ingewikkelder: hij moet zijn familie en vrienden vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt tegelijkertijd hilarisch en angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop. Love, Simon is een grappig, oprecht verhaal over opgroeien en alle hectiek rond jezelf vinden en verliefd worden.
In mei/juni wordt het nieuwe scholenprogramma voor schooljaar 2020/2021 bekend gemaakt.
Datum opties: gehele schooljaar: ma t/m vr, 9.00 tot 17.00 uur. Afhankelijk van beschikbaarheid filmzalen.
Locatie: Natlab: Kastanjelaan 500, 5616 LZ, Eindhoven
Speciale regeling vanuit Movies that Matter voor praktijkonderwijs & vmbo-opleidingen:
Ben jij met jouw school nog nooit naar een Movies that Matter-voorstelling geweest? Dan mag jouw school gratis naar een voorstelling met verdiepingsprogramma! Dit kan dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds 21. Heeft je school nog maar één keer eerder een MtM-film bezocht? Dan mogen jullie komen voor de helft van de prijs (€ 2,50 per leerling).